Arts (Others than Music and Cinema)

Introducere

Aceasta rubrica este alcatuita din ceea ce a ramas din fosta pagina Arte dupa ce sectiunile Film, Film Documentar si Muzica au fost extrase din aceasta formand pagini de sine statatoare , este asa cum vedeti plapanda deocamdata, ma gandesc la upgraduri, continuari, dezvoltari.
Primele noutati sunt anuntate pentru sectiunea dedicata marilor muzee de arta Europene...


Coming up Next :

...


DRAMA


19 Octomber 2010

3 Short dramas - deocamdata scurte comentarii pentru trei carti de buzunar :

 1.Christopher Marlowe - Istoria tragica a doctorului Faustus
 2. G. Bernard Shaw - Pygmalion ;
 3. Samuel Beckett - Asteptandu-l pe Godot;

1. Christopher Marlowe - Istoria tragica a doctorului Faustus (1604) ;

           Asa cum se stie Christopher Marlowe a fost un poet elisabetan contemporan cu William Shakespeare avand  o biografie misterioasa si chestionabila din punct de vedere  acuratatii istorice : "Marlowe has often been described as a spy, a brawler, a heretic and a homosexual, as well as a "magician", "duellist", "tobacco-user", "counterfeiter" and "rakehell" " (wikipedia).
Asadar conform Wikipedia preluand alte surse de informatii privitoare la viata misterioasa a acestuia " Marlowe a fost descris ca fiind spion, scandalagiu, eretic si homosexual, la fel ca magician, duelist, fumator (inrait probabil! ) falsificator si un om decazut (sau imoral). Exista putine dovezi despre toate acestea,  in plus, pana si moartea acestuia este invaluita in mister - acesta se pare ca a fost acuzat ca este eretic si asasinat prin injunghiere cateva zile mai tarziu in imprejurari neclare...

           Cat priveste povestea lui doctor Faustus aceasta preia tema germanica cunoscuta inca din secolul 4 A.D. a carturarului care isi vinde sufletul diavolului pentru cunoastere si putere. O piesa interesanta - in varianta lui Marlowe Faustus este inclinat intr-un fel spre final sa revina asupra deciziei insa nu mai poate si nu mai are timpul necesar pentru ca lucifer precipita lucrurile. La fel de interesanta este batalia care se da asupra sufletului lui - Faustus este insotit in fiecare ceas al vietii de catre un grup de spirite bune care incearca sa-l sfatuiasca sa renunte si un altul de spirite rele care il imping spre pierzanie. Mai retin aici momentul cand Faustus asista la spectacolul pregatit pentru el de catre Lucifer si Mefistofel -cu cele 7 pacate capitale trecandu-i prin fata ochilor ca la un fel de parada a modei decaderii, un fel de banda ruland imaginile pierzaniei si decaderii ...

2. G. Berard Shaw - Pygmalion (1912);

           Citesc acum cate ceva despre G. Berard Shaw pentru a face aceasta introducere - am uitat sau nu am stiut unele lucruri -nimic special, aflu spre exemplu ca este cofondator al London School of Economics una dintre cele mai prestigioase lacasuri de invatamant din lume lucru pe care nu il stiam,  aflu totodata ca Shaw este singurul om caruia i-au fost decernate in acelasi timp premiul Nobel pentru literatura si un premiu Oscar (cinematografie ) pentru contributia la ecranizarea cartii pe care o voi aminti (mai degraba decat comenta ) eu aici si anume Pygmalion. Tema cartii este un pariu facut de un profesor de fonetica (un expert in limbi si lingvistica) care promite sa invete o tanara de origine non-nobila sa vorbeasca corect limba engleza astfel incat sa poata trece drept o ducesa . In acelasi timp a trece drept ducesa incumba comportamente specifice clasei sociale, maniere si o cultura demna de inalta societate. Totul in timp de 6 luni. Elizabeth Doolittle - caci asa se cheama tanara noastra este plina de talent, detine ceva sarm si ceva nobil innascut si la sfarsit trece si acel examen care incoroneaza saltul peste clasele sociale pana la inalta societate spre mandria profesorului.

3. Samuel Beckett - Asteptandu-l pe Godot (1953);

                  Beckett (la fel ca si Shaw tot de origine irlandeza) este cunoscut international pentru teatrul sau absurd, opera foarte influenta, foarte premiata si foarte discutata. Poate pentru publicul din Romania este de asemenea important faptul ca a fost prieten cu filosoful de origine romana Emil Cioran.   Asteptandu-l pe Godot este o piesa absurda avand doua caractere principale - Vladimir si Estragon, acestia  care stau si il asteapta pe un anume Godot - asta fara sa se stie prea bine de ce , ce au in comun, ce rost are toata asteptarea. Ei bine, apar pe rand tot felul de alte personaje cu roluri secundare, ei bine,  la sfarsitul fiecarei conversatii cei doi protagonisti se gasesc intr-o ipostaza re- autodefinitorie - adica nu stiu ce fac si ce au de facut in continuare asa ca continua sa-l astepte pe Godot.  Am vazut n interpretari nu e intentia acestui scurt comentariu de a comenta in vreun fel aceste scurte drame asa ca inchei aici si revin cand o sa fie timp...


Muzee si galerii de arta




1. Kunsthistorisches Musem (wien -visited in April 2010)
2. Milano - Museo de arte moderna.
3. Incursiuni in frumos, astazi D'orsay (Paris) -04.03.2012
4. Itinerarii artistice Londoneze, Guildhall art gallery, Tate Britain, The National Gallery (Sept 2013)
5. Prado (Mai 2014)





1. Kunsthistorisches Musem (Wien -visited in April 2010)

Trecand peste banalitati, muzeul de arta din Wien are 3 sectiuni fundamentale :

- o sectiune dedicata Egiptului si Romei antice , luxurianta si incredibil de diversa in exponate.
- o sectiune dedicata picturii italiene (si putin spaniole)- Tizian, Coreggio, Veronese, Giorgione, Rafael, Caravagio si cativa dintre mestrii spanioli cum sunt Velasquez sau Zurbaran
- in sfarsit o sectiune dedicata picturii olandeze(si pe alocuri germane): Van Eyek, Holbein, Bruegel, Van Dick, Rubens (cred ca sunt 4 camere imense tixite cu Rubens) , Rembrandt si cativa germani (cel mai important Duhrer). Timp de vizita : mi-a luat 4 ore. Costa 12 euro. Este plasat pa Mariahilferstrasse -15 minute pe jos de la Westbahnhof -gara de west din Wiena. Fata in fata cu edificiul care adaposteste galeria  (sunt doua cladiri imense dedicate lui Franz Joseph care strajuiesc piata de la intrarea in castelul Hofburg )- se gaseste muzeul de istorie naturala.


2. Milano - Museo de arte moderna.

          Ceva exceptional ! - este vorba de muzeul de arta moderna din Milano care adaposteste mai multe galerii de mare valoare, datand in principal din secolele 18-19 (in principal era napoleoniana dar nu numai...) care poate fii, pana cand veti ajunge pe aici, vizitat complet si in mod virtual:


Andreea Appiani, Francesco Hayez, Domenico Induno, Bianchi Mosè sunt doar cateva nume din repertoriul cu valoare unica care poate fii gasit aici.
Linkurile sunt in partea stanga a paginii, sunt trei etaje acolo si... frumosul se vede!




3. Incursiuni in frumos, astazi  D'orsay (Paris)
04.03.2012

              Muzeul D 'orsey este un muzeu Parizian  gazduit de un edificiu istoric fermecator ,  o cladire costruita in perioada  1848 - 1915 care a fost inainte de a deveni muzeu gara D'orsey, se afla pe marginea stanga a Senei (venind dinspre Notre Dame), muzeul este o colectie masiva si deosebit de importanta de pictura, sculptura, obiecte de mobilier, decoratiuni si  fotografie. Pentru un tur artistic Parizian, daca hotarati sa faceti asa ceva, se recomanda cred sa faceti o vizita combinata a muzeelor Louvru si D Orsey (cel putin cele doua) si spun asta pentru ca D'orsey completeaza excelent ceea ce puteti vedea la Louvru - un muzeu constituit artistic pe ceea ce se numeste arta clasica si pre-clasica ( chiar daca include si obiecte de arta din alte timpuri), ei bine, muzeul D'orsey vine cu un surplus sau o completare de lucrari impresioniste si post-impresioniste continand cea mai mare colectie de lucrari ale unor mari pictori impresionisti cum au fost Monet, Manet, Degas, Renoir, Cezanne, Seurat, Sisley, Gaugain sau Van Gogh din lume . Am selectat pentru dvs. cateva lucuri care mi-au retinut mie atentia in mod special, am facut si personal cateva fotografii,foarte putine  insa, pentru ca spre deosebire de Louvru in muzeul D 'orsey fotografiatul este interzis, oricum nu am posibilitatea sa le public acum, astfel incat am sa folosesc cateva linkuri spre aceste opere, vizionare placuta (folositi click pentru a mari)!  (Am folosit pentru aceasta introducere wiki fara a traduce insa de acolo si in graba si copiind de acolo am fost in stare sa scriu monstrozitatea ca Muzeul se gaseste pe partea stanga a Senei :)). Inchei cu observatia ca, din nefericire calitatea fotografiilor lasa de dorit aproape intodeauna (aproape independent de calitatea tehnica a aparatelor cu care au fost realizate), cateva dintre aceste panze au dimensiuni realmente impresionante, 4, 5 m sau mai mult, este greu sa ai un contact cat de cat corect cu incredibila bogatie de detalii si culori a acestor opere, chiar si asa, iata cateva:


Van Gogh - Starry Night 









Friant -Toussant





Eugene Burnand -Discipolii Pierre si Jacques alergand la sfantul mormant











Fernand Cormon -Cain




Ensi Opetus - First lesson




Gustave Guillauet - Rugaciune de seara in Sahara





Rosa Bonheur - Labourage






Joaquin Sorolla - Retour de la peche




Gustave Courbet - L Halali du cerf





Schwabe - Ingerul mortii




Lucien Levy  Dhurmer - La calanque




 

4. Itinerarii artistice Londoneze

               Iata asadar pentru voi cateva dintre cele mai frumoase exponate intalnite de mine in minunatele galerii londoneze, am facut si eu fotografii insa am sa folosesc fotografii de pe internet, sunt mai clare, mai bune decat ale mele, in rest aceasta incursiune subiectiva in arta are un rol introductiv, rol de invitatie , daca ajungeti acolo, incercati sa nu ratati intalnirea cu frumosul, cu arta, daca nu voi atunci cine ?


Guildhall Gallery (London)


              Este una dintre galeriile secundare din Londra, vine ca importanta din punctul meu de vedere dupa ceea ce se gaseste in National Gallery, Tate Britain, Albert Museum, National Portrat Gallery Tate Modern, ramane insa o galerie interesanta , iata astazi 3 exponate care mi-au placut mie:

James Tissot - The last evening




Edward Poynter - Israel in Egypt




Dante Rosetti - La Ghirlandata





 





National Gallery , London

             Este cea mai importanta galerie de arta din Anglia, intrare libera (!), adaposteste in jur de 2300 de capodopere, este deschisa 361 de zile pe an si acopera in jur de 600 de ani de istorie a artei, de la 1300 catre 1900...
Iata cateva dintre cele mai frumoase exponate de acolo:


Tiepolo - An alegory with Venus and time




Tintoretto - Saint george and the dragon









Marinus van Reymerswaele - Two tax gatherers


Claude - Seaport with the embarkation of Saint Ursula


 




Pierre Patel -Landscape with the Rest on the Flight into Egypt ...



 



Albert Cuyp - River Landscape with horseman and peasants




 

Special, Jan Van Huysum  - Flowers in a terracotta vase





 



Meindert Hobbema -  The Watermill with the Red Roof 











Dirk van delen - An architectural Capriccio_with_Jephthah_and_His_Daughter









Rubens - An autumn Landscape with a view of Het Steen








Rubens - The watering place



Luca Giordano - Perseus turning Phineas stone






Vernet - A Sea Shore







Constable - The Hay Wain






Joseph Wright of Derby-  An experiment on a bird in the air pump





Special,  Caspar David Friedrich - Winter Landscape






Eugene Delacroix - Christ on the cross











Paul Delaroche - The execution of Lady jane Gray









Leonardo Da Vinci - Virgin of the Rocks










A Mantegna the agony in the garden




Gainsborough - the meat cart




Constable -Cenotaph to the Memory of Sir Joshua Reynolds



Monet - Snow scene at argenteuil




Canaletto - Venice, The Doge's Palace and the Riva degli Schiavoni'



Duhrer - Painters Father



Salomon van Ruysdael: 'A View of Rhenen seen from the West'






Tate Britain, London


         Tate Britain este un muzeu londonez care gazduieste in expozitii permanente mare parte dintre operele pictorilor britanici, majoritatea capodoperelor maestrilor englezi ca Constable, Turner, Thomas Gainsborough se pot gasi aici, laolalta cu acestia se afla evident si nume mai necunoscute dar pictori uneori  la fel de talentati ca si cei de mai sus, Joseph Wright of derby sau o descoperire proprie :) , ceva care mi-a placut foarte mult, John Martin, iata astazi cateva dintre picturile lui Martin:


John Martin - The_Plains_of_Heaven



John Martin - The Destruction of Pompeii and Herculaneum




John Martin, 'The Last Judgement' 1853


Iata inca cateva exponate interesante:

Atkinson Grimshaw - Liverpool quay by moonlight


Lawrence Alma Tadema -  A favourite Custom




 John William - Waterhouse saint Eulalia












William Lionel Wyllie -  'Toil, Glitter, Grime and Wealth on a Flowing Tide', 





Joshua Reynolds - Age of innocence



Sir William Beechey - Portrait of Sir Francis Ford's Children Giving a Coin to a Beggar ...



Joseph Mallord William  Turner - Decline of the Carthaginian empire



John Constable - Opening of waterloo bridge





Atentie la profanarea artei!
Nota: Trebuie sa imi marturisesc preocuparea, nelinistea cu privire la unul dintre exponatele mele preferate, e chiar exponatul meu preferat din toata aceasta galerie, vorbim despre Winter Landscape al lui Caspar David Friedrich, prin insasi definitia ei pictura romantica inseamna peisaj natural, natura salbatica , peisaj din care absenteaza  oamenii. Ei bine, Caspar David Friedrich este unul dintre cei mai reprezentativi pictori romantici...hai sa ajungem si la problema, problema este ca exista in pictura ceva care nu are ce sa caute acolo si anume acel individ pravalit foarte profan cu spatele pe acea piatra, trebuie sa spun ca eu initial nici macar nu l-am vazut...oricum nu asta conteaza, ceea ce conteaza e credinta mea ca acea prezenta nu face parte din pictura originala.

Au mai fost si alte exponate in neregula in aceste galerii, nu voi spune multe despre exponatele pe care nu le-am selectat pentru a le aduce aici, era un tablou care il reprezenta pe cineva care semana cu fotbalistul Leo Messi, probabil ca era o gluma , un test de perspicacitate vizuala, vorbesc serios, dar eu ma voi opri astazi numai la exponatele pe care le-am retinut eu aici pentru voi, dintre acestea  dintre cele de mai sus e de asemenea ciudat acel titlu :Hay Wain - High in vena cumva? Chestiunea e ca ma pot insela si ca lucrurile pot fi in regula...realitatea ca nu am facut decat sa-mi exprim ingrijorarea...



English Note
Attention to the desecration of the art objects !

        I must confess my concern, disquiet about at least one of my favorite exhibits, it's really my favorite part of this whole exhibit gallery, I am talking about Winter Landscape of Caspar David Friedrich's,  by its definition  romantic painting mean painting natural scenery, wildlife landscape in the absence of the  human beings. Well, Caspar David Friedrich is one of the most representative romantic painters  ... let's get to the problem, the problem is that there is in the painting something that has nothing to do with it from my point of view namely that  very profane individual rolled back on that stone, I have to say that I initially did not even seen him ... anyway that is not the problem , what matters is my belief that the presence is not part of the original painting.
      There were more exhibits having something wrong in these galleries, I will not say much about the exhibits on which I did not selected to bring them here, in the National Gallery for example it was a paintingrepresenting someone who resembled the football player Leo Messi, it was probably a joke, a test of visual perspicacity, seriously,  I'm gonna stop today only to the exhibits that I've kept  here for you, of these the foregoing strange is this title: Hay Wain - being high in the vein (drugs?), somehow?    It happens everywhere not only in London.


PRADO

              Prado este cel mai important muzeu de arta din Spania, este situat in centrul Madridului la doi pasi de gara de Atocha (foarte usor de gasit), un muzeu care gazduieste o foarte impresionanta colectie de obiecte de arta (in principal pictura, ceva cam de dimensiunea Kunsthistorisches museum din Wien - dar parca exponatele sunt inca si mai bine alese decat la Wiena), Prado este si locul unde, printre altele,  se poate avea un contact privilegiat cu reprezentatii artei spaniole, vorbim desigur despre Goya, Velasquez sau El Greco.  Va invit la un tur virtual , iata cateva dintre cele mai interesante exponate de acolo in viziunea mea (am facut asa cum veti vedea si cateva mentiuni speciale, aproape inutil insa - toate exponatele retinute de mine aici sunt fabuloase !):

Sir Anthony van Dyck - The Crown of Thorns





Peter Paul Rubens  - The Adoration of the Magi





D. Velasquez- Cristo crucificado






Juan Leal - San Ambrosio absolviendo al emperador Teodosio



Bartolome Esteban Murillo - Adoration of the Magi






Bartolome Esteban Murillo Adoration of the shepards



 ARELLANO, Juan de, Florero






Special

A. Pereda - San Jeronimo





Hubert Robert - Coliseo de Roma




Antonio Joli - Embarkment of Carlos III in the port of Naples






Mentiune speciala
Tiepolo - Christ's Fall on the Way to Calvary


Tiepolo - Crown of Thorns




Flipart Charles Joseph - Paisaje con perspectiva arquitrectonica




Rubens - Dance of Mythological Characters and Villagers


Mentiune speciala
Anthony van Dyck - The Brazen Serpent 



Mentiune speciala
Rubens y Jan Brueghel (el viejo): Los sentidos

El oído (sight)





El gusto (Taste)   










El Tacto (touch)











  
Hearing 









Smell   



Francisco de Goya - Victorious Hannibal






Special

Francisco Bayeu Subias-  Assumption of the Virgin



  

 

 Luis Paret y Alcazár -Charles III of Spain dining before the Court, 1788

                        

Goya - Snowstorm









Goya - Saturn Devouring His Son

                         

Alejandro Ferrant y Fischermans - El entierro de San Sebastian










H. Bosch - The Haywain Triptych



Special
H. Bosch - The Garden of Earthly Delights


Special
Bruegel - The triumph of death


 




Hans Baldung Grien/Grün - Three Ages Of Man And Three Graces



 







Albrecht Dürer -  Portrait of an Unknown Man


 

 





José Moreno Carbonero: Prince Carlos de Vian




  
  
  
  
  
  
Mentiune speciala


Goya - Witches' Sabbath (The great he goat) 


  



Fray Juan Bautista Maino, The Adoration of the Magi, 1613






Claudio de lorena - Las Tentaciones de San Antonio




  
  
  
  
  
Goya - Maja desnuda 
  
  

 

 

Goya - Witches Flight




 

Antonio de Pereda y Salgado - Relief of Genoa by the Marquis of Santa Cruz



Zurbaran -  Immaculate Conception











El Greco - El caballero de la mano en el pecho












Juan Bautista Mayno, Pentecost

 











Jacopo Tintoretto - Christ Washing the Feet of His Disciples 






Titian - sisyphus





Rubens - Saturn devouring his son




Jacob Jordaens - Atlanta si Meleager

No comments:

Post a Comment